Saç Ekimi Operasyonu Neye Denilir?

Saç Ekim İşlemi Nedir? Nasıl Yapılır? Uygulanan Alım ve Kanal Teknikleri Nelerdir?

Saç Ekimi Nedir?

Saç nakli, saç transplantasyonu ve saç restorasyonu olarak da bilinen saç ekimi işlemi; hastanın iki kulak arasındaki dökülmeye dirençli, saç ekimi işlemi için elverişli donör bölgesinden toplanan saç köklerinin (Graft/greft), saçsız alana taşınmasıyla gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir.

Saç kaybına uğramış kişilere sakal, göğüs, bacak, kol, genital bölge gibi vücut bölgelerinden alınan saç köklerinin baş kısmında yer alan saçın döküldüğü bölgeye taşıma, nakletme işlemine saç ekimi (saç nakli) denilmektedir.

Genetik kaynaklı saç dökülmesinin yanı sıra; stres, kaza ve çevresel nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilen saç kaybı sorununda, hastanın durumuna göre ilaç, vitamin, mineral ve/veya saç ekimi operasyonu ile tedavi edilebilmektedir. Yapılan araştırmalara göre yetişkin bir insanda saç dökülmesi 18 yaşında başlayıp 57 yaşına kadar devam edebilmektedir. Saçları kalıcı olarak dökülen ve bundan şikayetçi olan kişilere saç ekimi operasyonu tedavisi tavsiye edilmektedir.

Lifemed-Hair-Transplantation-01-September-Saç-Ekimi-Makale-GörseliÇoğunlukla rastlanan erkek tipi saç dökülmesi (Alopecia) yaşayan hastaların estetik kaygılarla başvurduğu saç ekimi operasyonları, hastanın tıbbi geçmişine, oeprasyon yapılacak olan bölgeye, saç ekim kanal ve alım tekniğine göre yaklaşık olarak 6 ila 10 saat arasında sürebilmektedir.

Saç ekimi işlemi, saçı dökülen kişilere hayat boyu kalıcı bir çözüm sunduğu için saç protezi ve saç pigmentasyonuna (saç dövmesi) göre daha çok tercih edilmektedir.

Saç ekimi işlemi sırasında gerçekleşen FUE (Follicular Unit Extraction) alım işleminde en çok tercih edilen bölge, enseye yakın başın arka tarafında bulunan saç kökleri ve yüzün sakal kısmında yer alan kıl kökleridir.

Saç ekiminde hastanın sağlıklı saçları, saçsız, seyrek, kel ve dökülen bölgeye eklenir. Sağlıklı saçların bulunduğu bu bölgelerdeki saçların bulunduğu kısma donör alanı, saç köklerine de gerft-graft denilmektedir.

Saç ekim işlemi yapıldıktan bir süre sonra ekilen alanda kısmi dökülmeler olmakla beraber tekrar dökülen saçlar yerine gelmektedir. Her ne kadar basit bir estetik uygulaması gibi görünse de Saç ekimi ciddi bir operasyondur. Bu nedenle saç ekimi, sakal ekimi, bıyık ekimi, kaş ekimi gibi operasyonların cerrahi bir işlem olarak hastane ortamında yapılması önemle tavsiye edilmektedir.

Oluşabilecek komplikasyonları ve riskleri en aza indirgemek için saç ekimi konusunda iyi bir eğitim almış, deneyimli bir plastik cerrah, medikal doktor, anestezist ve hemşire ekibi ile işlemler gerçekleştirilmelidir.

Saç köklerinin yerleştirildiği saçsız bölgenin saç ekim işlemi doğru tedavi ile hastaya uygun methodlar kullanıldığı sürece oldukça başarılı sonuçlanan bir yöntemdir. Doğal bir görünüm elde etmek hastalar için önemli olduğu kadar doktorun başarısını da etkileyen süreçler arasında yer almaktadır.Doğal bir görünüm elde edebilmek için saçsız-kel bölgelere doğru mesafede, derinin doğru tabakasında, doğru açı ve doğru yoğunlukta ekilmesi oldukça önem taşımaktadır. Saçın ön hattına yapılan çoklu saç kökü (graft) ekimi hastaların saç ekimi operasyon sonuçlarını olumsuz etkileyen en önemli etkenler arasındadır.

Saç Ekimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir Saç Ekim Operasyonu Saç Köklerinin Alım İşlemi, Saç Köklerinin Toplanma İşlemi, Saç Köklerinin Ekileceği Alan için Kanal Açım İşlemi ve Saç Köklerinin Ekimi süreçlerini içerir.

Günümüzde FUT( Follicular Unit Transplantation), FUE ( Follicular Unit Extraction - Foliküler Ünite Ekstaksiyonu) ve manuel olarak bilinen üç çeşit saç ektirme alım yöntemi bulunmaktadır.

FUT yani Foliküler Ünite Transplantasyonu olarak bilinen yöntemde, öncelikle enseden bant halinde bir saç şeridi çıkartılır. Daha sonra ise köklere ayrıştırılan donörler, ekimin yapılacağı alana nakil edilir. FUE yöntemine göre daha eski olan bu yöntemde, saç kökü alınan bir bölgede yara izi (scar) kalabilmekte ve bu bölgede geçici bir uyuşukluk ve his kaybı oluşabilmektedir. FUT tekniği ile oluşan bölgesel şerit scar izlerini yok etmek amacı ile o bölgelere nanofat uygulanarak dokular aktif hale getirilip FUE yöntemi ile o bölgelere de ayrı bir seans ile saç ekimi işlemi yapılabilmektedir. Ayrıca Hair Pigmentation denilen Saç Dövmesi, Saç Pigmentasyonu işlemi ile de FUT işlemi sonucunda oluşan şerit izleri de kapatılabilmektedir.

Teknolojinin gelişmesi ve FUE yönteminin daha yaygın bir hal alması ile birlikte, FUT yöntemi artık profesyonel cerrahlar tarafından çok fazla önerilmeyen, fazla tercih edilmeyen bir uygulama haline gelmiştir.

Profesyonel cerrahlar tarafından icra edilen Manuel Saç Alım Tekniği ile bir seansta max. 2.000 graft (saç kökü) alınabilmekte ve çok fazla alım alanına sahip olan hastalara 2-3 seansda manuel saç ekimi işlemi yapılabilmektedir. FUE saç ekim tekniğine göre daha meşaakatli olan bu yöntem piyasada FUT yönteminden daha çok kullanılmakta olup FUE yönteminden daha az sayıda vaka da uygulanmaktadır.

Günümüzde saç ekimi operasyonlarında en çok tercih edilen ve en etkili yöntem FUE yani Foliküler Ünite Ekstraksiyonu olarak bilinmektedir. Donör (sağlıklı saç bölgesi) bölgedeki kıl kökleri (graft), FUT yönteminde yapılanın aksine blok olarak değil, teker teker alınır ve ekim yapılacak bölgeye yine teker teker ekilir. Bu işlemler gerçekleştirilirken milimetrik aletler kullanılmaktadır.

Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Saç ekimi işleminde kullanılan Slit Yöntemi, Safir Yöntemi ve Perkütan Tekniği ile hastaların saç ekim alanının sıklığına göre tercih edilen saç ekimi kanal methodları arasında yer almaktadır.

Slit kanal yönteminde jiletler, perkütan kanal tekniğinden pembe uçlu iğneler / enjektörler handle lar ile hastanın ekim yapılacak alanına göre uygun boyutlarda kesilerek gerçekleştirilirken;.safir kanal yönteminde elmas uçlar kullanılarak kanal işlemi gerçekleştirilir. Kanal yönteminde kullanılacak olan teknik hastanın saç köküne, alım bölgesine, greft (saç kökü) saysına ve türüne göre değişmektedir.

Saçlarına saç kesim işlemi yapılmadan uzun saça saç ekimi işlemi yaptırmak isteyen hastaların en çok tercih ettiği yöntem olan  DHI Yöntemi / Choi Kalem tekniği ile aynı anda hem kanal açılıp hem de ekim işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Her tıbbi operasyonda olduğu gibi saç ekimi işleminde de mutlaka uzman doktorlar, profesyonel hemşire ve anestezistler tercih edilerek hastane ortamında yapılması ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığ’ının onayladığı Sağlık tesislerinde yaptırılması önerilmektedir. Sağlık Bakanlığının onayladığı kurumlarda operasyonlarınızı gerçekleştirmeniz komplikasyon riskinizi azaltarak, hayati tehlikeler yaratabilecek ortamlardan uzak durmanızı sağlayacaktır.

Bize Ulaşın!

Diğer sorularınız için Sıkça Sorulan Sorular sayfamızı inceleyebilir, 7x24 canlı whatsapp hattımızdan uzmanlarımızdan ÜCRETSİZ destek alabilir veya Ücretsiz Bilgi Al sayfamızdan formumuzu doldurarak doktorlarımızın en yakın zamanda sizlere ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.

 

Bilgilendirme amaçlıdır.




İçeriğimiz daha önce 1 kez değerlendirilmiş ve ortalama 5 yıldız verilmiş.
09 Eylül 2020 Çarşamba - 21:58