Saç Ekimi Nedir?
Saç nakli veya saç ekimi çeşitli nedenlere bağlı olarak (genetik, yaş, kaza, hastalık vb.) saç kaybı yaşamış veya yaşayan kişilere yönelik olarak yapılan, doğal ve sağlıklı saçlar elde etmeyi hedefleyen bir uygulamadır. Dünyada ve ülkemizde yaygın olarak tercih edilen bu uygulamada iki farklı teknikle yapılmaktadır. Bu teknikler FUE ve FUT tekniğidir.
Saç ekiminde hangi teknikler uygulanır?
Merkezimizde FUE saç ekimi uygulanmaktadır. FUE (Follicular Unit Extraction – Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) yönteminde donör bölgeden mikromotor ya da manuel punch adı verilen milimetrik cerrahi cihazlar yardımıyla tek tek alınan kıl kökleri ekimin yapılacağı alana nakledilir.
FUT (Follicular Unit Transplantation – Foliküler Ünite Transplantasyonu) saçın alındığı bölgede yara izi oluşabilmekte ve his kaybı meydana gelebilmektedir. Ense bölgesinden bant halinde alınan saç şeridindeki saçlar köklere ayrıştırılır. Daha sonra ekimin yapılacağı alana transfer edilir.
Saç ekimi nasıl yapılır?
İşlem öncesi değerlendirme süreci;
Operasyona başlamadan önce hastanın saç bölgesinin tepe, yan, arka ve ön yüzünün görselleri istenmektedir. Uzman doktor ve teknik ekip görselleri inceledikten sonra saç ekiminin yapılacağı alan ve elde edilmesi gereken muhtemel greft sayısıyla ilgili bir değerlendirme yapar ve hastayı bilgilendirir. Hastanın onay vermesinin ardından ekim için tedavi planlaması yapılır.
Hasta eğer yurt dışında yaşıyorsa Türkiye seyahatinin gün ve saat planlaması, uçak bileti, konaklama gibi süreçler hakkında bilgi verilir. Vize ve pasaport işlemleri hastaya aittir. (Vize başvurusunda Türkiye’de sağlık turizmi amacıyla, saç ekimi yaptıracağına dair bir belge kurumumuz tarafından verilmektedir. Bu nedenle genellikle vize alma sürecinde herhangi bir problemle karşılaşılmamaktadır.
İşleme başlama süreci;
- Bu adımda hastaya genel sağlık durumunu riske atmamak adına bazı tetkikler yapılır. Alınan kan örneği ile Hemogram, Anti HIV, Anti HCV, HBsAg, APTT, Protrombin zamanı vb. değerler incelenir. Saç ekimine engel bir durum gözlemlenmemesi halinde operasyon sürecine geçilir.
- Operasyon odasına alınan hasta saç ekimi için steril operasyon kıyafetlerini giyer. Sedyeye yüz üstü şekilde yatar.
- Sedasyonlu bir yöntem olması nedeniyle lokal anestezi amacıyla kafa bölgesi öncelikle dezenfekte edilir. Greftlerin toplanacağı verici alana enjeksiyon iğnesi yardımıyla anestezik ilaç uygulanır. Daha sonrasında işlem başlar.
- Mikromotor / manuel-punch yardımıyla saç kökleri (greftler) tek tek toplanır ve cam kaplara alınır.
- Toplanan greftler ekim yapılacak alana hazırlık için tek tek incelenir, doğru greftlerin alınması için uygun bir biçimde hazırlanır. Greftlerde yağ ve doku parçaları bulunmaktadır. Bu nedenle ayıklama ve temizleme süreci de oldukça önemlidir.
- Elde edilen greftlerin ekim alanına yerleştirilmesi adına kanallar açılır. Doğal bir görünüm için kanal açma işleminde açılacak kanalın genişliği, kanalın açısı, yönü gibi önemli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Kanallar kafa derisine uygun bir biçimde açılmazsa yapay ve estetikten yoksun bir görünüm oluşur.
- Açılan kanallara saç kökleri yerleştirilir ve operasyon tamamlanır.
İşlem süresi nedir?
Ortalama işlem süresi ekilecek greft sayısına göre (saç ekimi için saçsız bölgeye ekilmek adına hazırlanan doku parçası) 4-8 saat arasında değişir. Uygulamada ortalama 3000-5000 arası greft elde edilir. Sedasyonlu (hastanın uyanık halde olduğu, sedatif ilaçla rahatlamasını sağlayan bir yöntem) olarak yapılmaktadır.
Sağlıklı saç ekimi için neler gereklidir?
Ekim işleminin yapılabilmesi için hastanın sağlıksal açıdan sorun oluşturabilecek kronik bir rahatsızlığının, kanın pıhtılaşması ile ilgili bir probleminin olmaması ve iki kulak arasında yer alan verici bölgede transfere uygun saç miktarı barındırması gereklidir.
Saç ekimi herkese yapılabilir mi?
Saç ekimi hem kadınlar hem erkekler için yapılabilmektedir. Kadın hastalar için öncelikli olarak saç dökülmesinin derecesini belirlemek gereklidir. Erkek tipi adı verilen saçın %50’li ve üzerinde dökülme durumunun olması halinde saç ekimi uygulanabilmektedir.
Saç ekiminde nelere dikkat edilmelidir?
Saç ekiminin dikkat edilecek noktalar; hastanın donör (verici) bölgenin kalitesi, saçın dökülme derecesi, ekimin yapılacağı yer, doktorun tecrübesi, kullanılan teknik ve donanım, hijyen ve sterilizasyon, ekim öncesi ve sonrasında destek gibi unsurlarla da yakından ilgilidir.
Özellikle hasta sağlığının öncelik kabul edilmesini gerektiren operasyonlarda ortam koşullarının steril olması gerekmektedir.
Saç ekimi hakkında ücretsiz bilgi almak ister misiniz?
Bilgilendirme amaçlıdır.