• Saç ekimi kimlere yapılır?

Saç ekiminin yapıldığı hasta grubu genellikle androjenik tip saç dökülmesi (hormon, yaş, ailesel katılım gibi etmenlere bağlı olarak meydana gelen saç dökülmesi) ile karşı karşıya kalan kişilerden oluşur. Yine kadınlarda da erkek tipi saç dökülmesinin meydana gelmesi halinde dermatolog muayenesinden sonra saç ekimi yapılabilmektedir. Daha önce saç ekimi yaptıran fakat memnun olmayan, yanık sonrasında saçında çıplak alan oluşan, bazı hastalıklardan dolayı saç dökülmesi meydana gelmiş kişilere de uygun görülmesi halinde saç ekimi yapılabilmektedir.
 

  • Herkese saç ekimi yapılabilir mi?

Saç ekiminde hastanın uygunluk durumu önemli bir unsurdur. Saç dökülmesi belirli bir seviyenin üstünde olan, genel sağlık durumu saç ekimine elverişli, saç dökülme tipi operasyona uygun, donör alanı (verici saha) uygulama için yeterli olan kişilere saç ekimi yapılabilir. Genellikle 22-65 yaş arası hastalar için uygun görülen bir uygulamadır ancak doğrudan bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Hasta kaç yaşında olursa olsun, saç ekimi için gerekli etmenleri barındırması halinde tedavi planlaması başlatılabilmektedir.
 

  • Saç ekimine uygun olup olmadığımı nasıl anlayabilirim?

Hastanın saç ekimine uygun olup olmadığını anlamak için öncelikli olarak gönderdiği fotoğraflar incelenir. Dermatolog ve saç ekim ekibiyle yapılan görüşme sonrasında hastaya uygunluk durumu hakkında bilgi verir. Daha sonrasında yüz yüze görüşme gerçekleştirilir. Bazı hastalarda saç ekimine uygunluk durumu oluşmasa farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
 

  • Saç ekimi işlemi nasıl bir ortamda uygulanmalı?

Sedasyonlu FUE yöntemiyle uygulanan saç ekimi işleminin, dermatolog ve saç ekim ekibi ile birlikte yapılması önerilmektedir. Ekimin gerçekleştireceği ortamın hijyenik ve steril olması gereklidir.

  • Saç ekim işlemi ne kadar sürer?

Ekilecek kök sayısına göre işlem süresi ortalama 4-8 saat arasında değişmektedir.
 

  • Bir seansta ortalama kaç greft elde edilir?

FUE yönteminde hastadan tek tek alınan saç kökleri uygun alana transfer edilmektedir. Ekim için elde edilecek greft sayısından çok bu greftlerin ne kadarının kalıcı saç teli haline gelebildiğine dikkat etmek gerekir. Dikkat gerektiren bir işlemdir. Doğru bir biçimde yapılmaz ise doku kaybı meydana gelebilir. Alınacak greft sayısı hastanın saç yoğunluğuna göre değişkenlik gösterir. Ortalama 3000-6000 arasında değişen greft adedinden söz edilebilir.
 

  • Saç ekimi sedasyonlu mudur?

Evet merkezimizde yapılan saç ekimi sedasyon yöntemiyle (hastanın bilincinin açık olduğu, hafif bir rahatlama amacıyla yapılan bir anestezi işlemi) uygulanmaktadır.

  • İşlem sonrasında ne yapılmalıdır?

Saç ekim işlemi tamamlandıktan sonra hasta günlük yaşamına kaldığı yerden devam edebilir.
 

  • Saç ekiminden sonra nelere dikkat edilmelidir?

• Saç ekiminden sonra doktorun tavsiyelerine birebir olarak uyulması gerekir. Operasyon sonrası süreç hastaya detaylarıyla anlatılmaktadır.
• Özellikle ilk 48 saat baş bölgesi fiziksel çarpmalardan ve güneşin zararlı ışınlarından korunmalıdır. Kafa üstüne oturan fakat saç ekiminin yapıldığı alana değmeyen şapkalar kullanılabilir. Safari tipi şapkalar veya golf şapkaları uygun olabilir.
• Uyku sürecinde küçük ve sert bir yastık tercih edilmelidir, saç kökleri yorgana veya yastığa değmemeli, zarar görmemelidir. Sırtüstü yatış pozisyonu uygundur.
• Saç köklerine zarar verebilecek spor aktiviteleri, (futbol, tekvando, basketbol vb.) enfeksiyon riski oluşturacak yüzme, sanuna gibi aktivitelerden bir ay boyunca uzak durmak gereklidir.
• İki gün boyunca saç ekiminin yapıldığı bölgeye su ile temastan kaçınılmalıdır. Eğer mümküne ilk yıkama klinik ortamında yapılmalıdır.
• Hasta operasyon sonrasında beslenmesine ve su tüketimine dikkat etmelidir.
 

  • Saç ekimi riskli biri işlem midir?

Saç ekimi ciddi bir operasyondur. Klinik ortamında ve dermatolog gözetiminde yapılması önerilir. Deri ile doğrudan temas halinde olunması nedeniyle çeşitli cilt enfeksiyonlarına açık bir uygulamadır. Bu nedenle doğru bir klinik seçimi oldukça önemlidir. Özellikle hekim tecrübesi, klinik ortamında uygulamanın gerçekleştirilmesi, steril cihazların kullanımı, hasta sağlığı açısından ekim öncesinde gerekli testlerin yapılmış olması, ekim sonrasında da gerekli desteğin verilmesi gibi etmenler göz önüne alınmalıdır. Saç çizgisinin doğru bir biçimde çizilmesi ve ekimin doğru yönde yapılması da önemsenmesi gereken unsurların başında yer alır. Saç ekimi işlemi sonrasında ekimin yapıldığı bölgede sivilceler ve küçük boyutlu yaralar oluşabilir.
 

  • Ekilen saçlar ne zaman çıkar?

Ekim işlemi gerçekleştirilen saç kökleri şok dökülmenin ardından (ortalama bir-iki ay kadar) büyümeye başlar, dördüncü aydan itibaren uzama gerçekleşir. Onikinci ayda doğal görünümden söz edilebilir.
 

  • Yurt dışından gelen kişilerin saç ekimi nasıl yapılıyor?

3 günlük tedavi kapsamında yapılan saç ekim süreciyle ilgili detaylı bilgiler için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

 

Bilgilendirme amaçlıdır.