Konsültasyon (Tanı)


Operasyon öncesinde dermatolog ve saç ekim ekibiyle hastanın beklentilerini doğru bir biçimde karşılayabilmek adına hastanın sağlık geçmişini göz önüne alarak (saç ekim ve sonrasında saç köklerinin büyümesini engelleyebilecek herhangi bir etmen olup olmadığı) gerekli laboratuvar testlerini içeren (Hemogram, Anti HIV, Anti HCV, HBsAg, APTT, Protrombin zamanı vb) bir program oluşturulur. Tanı süreci ortalama 20 dakika ile 45 dakika arasında değişir. Eğer hasta dijital ortamda bilgi formunu doldurarak yüzyüze görüşmeye geliyorsa tanı süresi değişmektedir.

Özellikle hastanın sağlık durumunu tehlikeye atabilecek herhangi bir problemle karşılaşmamak adına laboratuvar testlerinin yapılması gereklidir. Biyokimya laboratuvarında incelenen bu testlerin sonucunda aksi bir durum söz konusu olmaması halinde saç ekimi için test ve analiz sürecine geçilmektedir.

Saç Ekimi Hastalık Analizi

* Hepatit B, Hepatit C, HIV, Hemofili ve kalp hastalarına kliniğimizde saç ekimi yapılmamaktadır.

Konsültasyon evresinde bilinmesi gerekenler;

  • Hasta kullandığı herhangi bir ilaç varsa doktorunu bilgilendirmelidir.
  • Operasyon öncesinde hasta saçlarını kestirmemelidir.
  • Bildiği veya tahmin ettiği herhangi bir alerjik rahatsızlığı varsa doktorunu bilgilendirmelidir.

Test & Analiz

Test ve analiz sürecinde saç ekimi operasyonunun yapılacağı saç çizgisi belirlenir. Saçların ve cildin muayenesi gerçekleştirilir. Hastanın kafa yapısına ve yüz oranına göre şakak, ön veya tepe bölgesi doldurulur. Kişiden kişiye göre değişen saç çizgisinin belirlenmesi operasyon sonrası açısından önem taşır. Daha sonra ortalama greft sayısına yönelik bir değerlendirme yapılır. Elde edilmesi muhtemel greft sayısı operasyon süresinin belirlenmesini sağlar. Hastanın saç ekimi işlemini gerçekleştirmeye karar vermesinden sonra onay kağıdı doldurulur. Onay kağıdı dikkatlice okunmalı ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır.

Test ve analiz aşamasında özellikle dikkat edilen ana kriterler;

 

  • Donör bölgeden toplanacak greft saysı,
  • Saç ekimin hangi bölgeye yapılacağı ve ne kadar saç kökü ekileceği,
  • Alın çizgisinin başlayacağı nokta ve şekli.

Operasyon

Hasta saç ekim odasına alındıktan sonra steril operasyon kıyafetini giyer, yüz üstü pozisyonda sedyeye yatar ve işleme başlanır. Dilerse oda içerisinde yatar pozisyonda televizyon seyredebilir veya müzik dinleyebilir. Uzun süreli bir işlem olması nedeniyle operasyon sürecinde ara verilmektedir. Bu arada hasta yemek yiyebilir.

  • Hasta yüz üstü pozisyonda yattıktan sonra sedasyon işlemi için kafa bölgesi dezenfekte edilir. Daha sonra anestezik ilaç uygulaması yapılır. Ortalama 15-20 dakika içerisinde sedasyon etkisini göstermektedir. 
  • Saç kökleri (greft) toplanır. Greftler toplanması iki farklı yardımcı mekanizma ile yapılmaktadır. Mikromotorlu FUE ve Manuel-punch ile yapılan bu toplama işleminde saç kökleri ense bölgesi baz alınarak, deriye ve hücre yapısına herhangi bir zarar vermeyecek şekilde toplama amacıyla gevşetilmektedir.
  • Toplanan kökler gereksiz doku parçalarından ayrıştırılmak üzere petri kabına alınır. Not : Saç köklerinin ekim sürecine kadar canlı kalabilmesi ve herhangi bir zarar görmemesi için soğuk bir alanda saklanması gereklidir. Doku parçalarından ayrılan sağlıklı saç kökleri gazlı bir bezin üzerine yerleştirilir.
  • Ekimin gerçekleşeceği kanallar açılır. Ekim için ne kadar saç kökü toplandıysa açılacak kanal sayısı da o kadar olur. 

Kanal açma işleminde nelere dikkat edilmesi gerekir?

• Açılan kanallara ekilen saç kökleri doğal görüntü için ortalama 30 derecelik bir açı ile ekilmeli, köklerin yapıısı ve büyüklüğüne göre bir derinlik elde edilmelidir. "Çim adam" olarak bilinen yapay görüntünün oluşmaması adına saç köklerinin eğiminin yüze doğru yapılması gerekir. Bu nedenle doktor tecrübesi önemlidir.
• Açılan kanalların yönü saçın sağa veya sola doğru yatması, dik veya önde olmasında doğrudan etkilidir. Bu nedenle kanal yönü konusunda oldukça titiz hareket etmek gerekir.
• Açılan kanallara saç köklerinin transferi ortalama 1-2 saat arasında değişen bir süredir. Ekimden sonra saç köklerine oldukça hassas davranmak gereklidir. "Ekim Sonrası Hasta Takibi" sayfamızda işlem sonrası saç bakımı hakkında detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

 

Bilgilendirme amaçlıdır.